Friday, December 22, 2006

Etiyopya....


Etiyopya'nin denizden yukseklik seviyesi 2400 metre. Gitmeden once uyarilmistim. Merdiven inip cikarken yavas ol diye. Gercekten de ilk gunler nefessiz kaldigimi farkettim. Yukseklikten dolayi havanin kurulugu da farkediliyordu. Ama bir iki gun icerisinde insan yukseklige alisiyor.

Etiyopya’dan ayrilacagimiz gun is arkadasimla beraber bir tur gezisi aldik. Tur dedigim de otelden bir araba ve sofor kiralamak. Once Addis’in Entoto dagina ciktik. Manzara resmi cekmek icin bir kac yerde durduk. Yan resimdeki ev tipik Addis kir eviymis.



Dag yolunda en cok dikkatimi ceken omuzlarinda yuk tasiyan kadinlar oldu. Bunlari hep duyuyorduk ama gozle gorunce insani bayagi bir etkiliyor. Soforumuz de bize “bakin, bizim kadinlarimiz ne kadar guclu” yorumu yapmaz mi. Kadinlar dagda topladiklari odunlari, calilari, omuzlarinda tasiyarak satmak icin pazara goturuyorlar. Tahminimize gore yarim gunlerini aliyordur pazara gitmeleri. Ama bu kadinlarin uzerindeki fiziksel ve psikolojik yuku tahmin bile edemeyiz.

Dagdan sonraki duragimiz St. George Katedrali oldu. Italyanlara karsi kazandiklari Adwa Savasi’nda St. George’un kutsal emanetini tasiyorlarmis. Bu yuzden St. George’a tesekkur icin 1896’da bu katedrali yapmislar. Bu arada bu savasla da Avrupalilari yenen ilk Afrika ordusu unvanini da almislar.

Son duragimiz da Afrika’nin en buyuk acik hava marketi “Merkato” idi. Haftasonu oldugu icin inanilmaz kalabalikti. Sehirde ordunun varligini da hissediyorsunuz. Bu aralar Etiyopya ve Somali’nin arasi iyi olmadigi icin bayagi bir guvenlik vardi. Lokantalara bile girerken kontrolden geciyorduk.

Daha fazla vaktimiz olsaydi, arkadaslarin tavsiye ettigi yerleri de gormek istiyorduk. Mesela kuzey sinirina yakin “Aksum” sehri Etiyopya’nin ilk bassehri olarak biliniyor. Hristiyanlik 4. yuzyilda buraya gelmis. Ismi cok gecen diger bir yer de “Lalibela” idi. 12-13. yuzyillarda Kral Lalibela 11 tane yere gomulu tas kilise yaptirmis. Dunyanin sekizinci harikasi sayiliyorlarmis.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home