Tuesday, December 19, 2006

Blood Diamond


Hafta sonu biricik esimle Blood Diamond “Kanli elmas” filmini izlemeye gittik. Her ne kadar da bu konulari daha once duymus, okumus olsam da, filmi seyredince bayagi etkilendim. Ne yazik ki film acimasiz ve bencil bir dunyada yasadigimizi hatirlatiyor bize.

Film Sierra Leone’daki ic savas sirasinda geciyor. Parali asker rolundeki Leonardo DiCaprio ile balikci rolundeki Djimon Hounsou’nun pembe bir elmas pesindeki hikayeleri. Tabii ki amaclari cok farkli. Neyse, konusunu cok fazla ele vermemeliyim, ama filmi seyretmenizi tavsiye ederim.

Film ic savasta kullanilan cocuk askerleri de konu aliyor. Ailelerinden koparilip, beyinleri yikanan bu cocuklar isyancilar tarafindan kullaniliyor. UNICEF’e gore dunyada 300,000 cocuk asker var (bunlar arasinda kiz cocuklari da var tabii). Hayatlari calinan bu masum cocuklarin geri topluma kazandirilmasi icin calismalar yapiliyor, ama hayatlarinin normale donmesi cok zor olmali.

Ne yazik ki hayat haksizliklar ve esitsizliklerle dolu. Filmin konusu olan kanli elmaslar ic savas olan ulkelerde cikarilip savasi finanse etmek icin el altindan satiliyorlar. Bu ulkelerde boyle maden kaynaklari olmasina ragmen toplumun buyuk bir kisminin bunlardan faydalanamamasi gercekten cok uzucu.....

0 Comments:

Post a Comment

<< Home