Wednesday, November 22, 2006

Turkey Day

The First Thanksgiving, painting by Jean Louis Gerome Ferris (1863–1930)







Thanksgiving, Sukran Gunu benim en favori gunum.
Ayni gun aile ve yakin arkadaslarin bir araya gelip gunu yemek ve sohbet ile gecirme fikri. Gunun bence tek handikapi, klasik yemek olarak hindi yi secmeleri artik buda bizim ulkemiz adina talih mi yoksa talihsizlik mi ona siz karar verin. 300 Milyon insan Kasim'in dorduncu persembesi "Turkey" yemek icin bir araya gelmekte ve bu "Turkey " nesli bunca Amerikali ve Kanadali'nin tuketme istegine karsi hala ayakta.

Diyeceksiniz bunu yapmak icin ozel bir gune mi ihtiyaciniz var? Evet. Var. Bu hayat temposunda Amerikalilarin bir ileri goruslulugu daha :); 1621 yilinda Plymouth, Massachusetts' e yerlesen Pligrim' ler ; bunlar 350 yil sonra calismaktan birbirlerini goremiyecekler onlara bir bayram gunu bulalimda bir araya gelsinler fikri ile ortaya cikip birde bunu hic bir din, milliyet, irk ve cinsiyete baglamadan kutlamayi akil etmeleri ayrica guzel.

Daha cok Amerika ve Kanada da kutlanan Sukran gununu her sene Kanadalilar Ekimin ikinci Pazartesi' si , Amerikalilar ise Kasim in dorduncu Persembe' si kutlamakta.

Kanadalilar daha demokratik 3 gunluk tatil olan hafta sonunda sukran yemegini istedikleri zaman yiyebilirler, o kadar serbestlik var. Amerikalilar ise mecbur Persembe gunu yiyecek :).

Bu gunde aile ve arkadaslarin bir araya gelmesi ayni zamanda Kasim ayinin dorduncu Persembe'sini Amerika'da en fazla seyahet edilen gun olmasina neden oluyor.
Az once TV de soylediler bu sene sadece 5 milyon insan ucak la ayni gun seyahet edicekmis Amerika icinde. Bunlara tren ve araba ile bir yerden bir yere gidenleri ekleyin ortaya cikacak durumu dusunun.
Butun gun TV ler haber, hava ve yol durumunu veriyorlar. Simdiden ortalik oldukca karisik gorunuyor.

Biricik sevgilim ve bende bu gunu bir kac izin gunumuzle birlestirip Montreal, Canada'ya giderek degerlendirmek istedik. Yarin sabah erkenden yollara dusecegiz. Mesafe olarak 600 km. imis yaklasik 5-6 saat lik bir yolculuk. Artik Montreal anilarini bir ara yazacagiz...

0 Comments:

Post a Comment

<< Home