Sunday, December 17, 2006

Etiyopya..



Gecen hafta bahsettigim muzedeki su resim beni cok etkiledi. Resim “female genital mutilation (FGM)” yani kiz cocuklarinin sunnet edilmesini konu ediyor. Resimde annesi tarafindan tutulan sunnet edilmekte olan bir kiz cocugu var. Kizlarin ilkel sekilde sunnet edilmesi bazi Afrika, Asya ve Arap ulkelerinde devam eden bir gelenek. Tahminlere gore 130 milyon kadin ve kiz cocugu sunnet edilmis. UNFPA’e gore de yilda 2 milyon kiz da sunnet edilme riski altinda. Bu islem kizlarin hayatini tehlikeye sokuyor. Bu tehlikeler arasinda enfeksiyon kapmak ya da yıllar sonra doğum yaparken ölmek de bulunuyor. Bunun kizlar uzerinde cok buyuk bir psikolojik etkisi oldugu da soyleniyor.

Uluslarasi ve bolgesel anlasmalar, sozlesmeler bunun kaldirilmasini ongoruyor. Ozellikle kadınların evrensel hukuku sayılan Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi (CEDAW) 1979 14 numarali genel tavsiyesi (1990) FGM’in kaldirilmasi uzerinde.

Gerek UNFPA ve WHO, gerekse sivil toplum orgutleri FGM'in ortadan kaldirilmasi icin ugrasiyorlar. UNFPA’e gore FGM hem kadin sagligina zararli, hem de kadin insan haklarini ihlal ediyor. Bircok ulkede FGM’in kanunen yasaklamasina ragmen, ne yazik ki FGM gizlilikle yapilmaya devam ediyor. Kanunlarin olmasi cok onemli, ama yeterli degil. Insanlarin mentalitesi degismedikce, kanunlari uygulamak ve yurutmek cok zor….

0 Comments:

Post a Comment

<< Home